luni, 14 martie 2016

Mitul celor 10 000 ore

Se spune că ai nevoie de 10 000 de ore de antrenament ca să deviii expert într-un domeniu, dar oare orice antrenament te face expert?

Antrenamentul făcut cu cap nu poate funcționa fără feedback, deoarece trebuie să îți dai seama unde greșești și să te corectezi –  dansatorii folosesc oglinzi și marii sportivi au antrenori personali. Feedbackul este la fel de important ca și concentrarea – nu doar numărul de ore dedicat. 

dansator, dans, antrenament, oglinda, push yourself

Învățarea perfecționării unei abilități necesită concentrare, iar multitaskingul sau micile distrageri sunt dușmanii exersării. O concentrare maximă amplifică viteza de procesare a creierului, ramifică sau creează noi rețele nervoase pentru activitatea pe care o desfășurăm. După 50 de ore de pregătire, ajungem la un nivel satisfăcător de performanță, punct în care facem acea activitate fără efort. Totuși, experții nu se opresc aici, nu se mulțumesc să facă o activitate ca un automatism. Ei se concentrează atenția pe aspectele care trebuie perfecționate, asupra punctelor slabe și asupra remodelării modelelor mentale care le conturează viziunea de ansamblu, punând accent pe indicațiile primite de la antrenor. Cei care ajung sus nu se opresc niciodată din învățat, nu-și lasă abilitățile să rămâne mediocre.
sport, performanta, afaceri, abilitati, capacitati

Psihologul Anders Ericsson, care a realizat studii asupra perfecționării în urma cărora a apărut regula celor 10 000 de ore, spune  „Nu vei avea niciun beneficiu de pe urma repetării mecanice a unei acțiuni, ci din încercarea de a-ți modela executarea acesteia, iar și iar, pentru a te apropia tot mai mult de obiectivul tău”. El mai afirmă că „Expertul contraatacă asemenea tendințe spre automatizare, construind și căutând deliberat programe de pregătire unde obiectivul fixat depășește nivelul actual al performanței”.


Concentrarea atenției e ca încordarea unui mușchi, aduce în discuție problema oboselii. Ericsson a descoperit că toți concurenții de talie mondială își limitează perioadele de antrenament intens la 4 ore pe zi, deoarece odihna și regenerarea resurselor fizice și mentale sunt esențiale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu