luni, 24 februarie 2014

10 lucruri pe care le Poți face ca să Zâmbești Dansând cu Viața

1. Pune lucrurile care contează mai mult înaintea celor care contează mai puțin

Suntem prinși în preocupări și aspirații de zi cu zi, așa că uneori uităm să ne întrebăm dacă facem într-adevăr ceea ce contează. Pentru noi. 
De câte ori faci pauze în care să revezi unde ești, încotro te îndrepți și dacă faci ceea ce contează pentru tine? Mulți oameni nu-și pun astfel de întrebări. În capcana preocupărilor zilnice uită să se gândească la rolurile lor personale, la valorile lor și să spună STOP atunci când acordă mai mult timp cerințelor altora decât dorințelor proprii. Ajung să acorde mult timp lucrurilor care contează puțin și puțin timp lucrurilor care contează mult.
Asta și pentru că nu ascultă de un sfat vechi de când lumea:

2. Cere ceea ce vrei

Când vrei ceva, spune-o. Chiar dacă vei deranja orgolii, chiar dacă îți este jenă să vorbești.
Te vei simți mai bine cerând ceea ce vrei – indiferent că o vei primi sau nu – decât dacă suferi în tăcere. Mitul eroului tăcut este … un mit admirat. Nu vorbește însă despre cum este să fii tăcut, să nu ai încredere în tine și să nu te reprezinți pe tine însuți. Și, dacă ceri, vei fi surprins cât de des vei primi ceea ce ai cerut.
Așteaptă-te, în același timp, de la ceilalți să-ți spună și ceară exact ceea ce vor. Încurajează-i, de altfel, să ți se adreseze în mod direct. Fără sute de ocolișuri și fără teama de a nu răni. Veți clădi astfel relații armonioase și de calitate.
Pentru asta trebui însă să ții mereu cont de faptul că  

3. Ceea ce le place altora nu trebuie să îți placă neapărat și ție. Și reciproc.

Avem fiecare dintre noi propriile preferințe și aspirații. Deși obișnuim să spunem că “gusturile nu se discută”, în practică nu respectăm gusturile altora. Într-o anume măsură și din cauză că alții nu le respectă pe ale noastre.
Este ca și cu bârfa: câtă vreme o practici te ține legat. Când renunți la ea, vei realiza cât de mult te-ai eliberat și te vei întreba de ce nu ai făcut-o până atunci. De ce te-ai încărcat cu problemele și viața celor din jur?
Îți dorești neapărat să fi iubit de toată lumea? Crezi că vei reuși să-i faci pe toți cei din jurul tău să te iubească? Ei bine îți doresc mult succes! Vei avea nevoie pentru că mereu va exista cineva care nu te va agrea.
Așa că la ce bun să te prefaci că îți plac lucruri care nu valorează pentru tine? Și la ce bun să te aștepți ca cei din jurul tăi să iubească neapărat ceea ce îți place ție? Putem fi diferiți, respectând alegerea celorlalți ca ei să fie altfel decât noi.
Respectă preferințele celorlalți, învață să spui NU și mergi mai departe (îți recomand și cartea ”Cum să spui nu acasă, la serviciu, prietenilor, în viața de zi cu zi“, de Maria Haddou). Lucrurile care le plac celorlalți nu mereu îți vor plăcea și ție. Iar ceea ce îți place ție nu mereu va plăcea celorlalți. Și asta este foarte în regulă.
Străduiește-te în același timp și 

4. Caută compania oamenilor fericiți

Alege tipul de oameni a căror atitudine te încurajează să dansezi fericit cu viața. Înconjoară-te de astfel de oameni, de oameni care și-au găsit un echilibru în viață. Sau cel puțin îl caută.
Evită – în același timp – cercurile de oameni cu probleme personale (vezi și ghidul de networking). Astfel de oameni îți vor fura energia. Când petreci mai mult timp ci cineva întreabă-te mereu: “Mi-aș dori să locuiesc împreună cu această persoană?“. Dacă răspunsul este nu, gândește-te cum îți poți folosi timpul mai bine. 
Iar în relațiile cu ceilalți caută să te comporți de pe poziții egale, fără a intra de la bun început pe o treaptă de inferioritate. Chiar și când tu te consideri inferior lor.
Asta pentru că în realitate

5. Ceilalți oameni observă greșelile tale mult mai rar decât îți închipui tu

Prea des ne gândim la ce ar putea crede alții despre noi, uitând să ne punem și întrebarea dacă realmente cineva ne observă greșelile. În majoritatea cazurilor cei din jur nici nu ar observa gafele noastre dacă noi nu le-am pune în evidență. Asta pentru că tindem să acordăm o mult prea mare importanță greșelilor pe care le facem, minimizând în același timp reușitele.
Obținem astfel rețetă perfectă pentru a te dezavantaja singur din start!
Ca urmare, de câte ori crezi că cei din jur au o părere proastă despre tine pentru o greșeală pe care ai făcut-o, întreabă-te dacă măcar ei au observat.
În public speaking, spre exemplu, un sfat util la început este să nu-ți ceri scuze dacă ai emoții. De ce? Pentru că s-a constatat (există și o statistică pe undeva) că în 70% din cazuri cei din sală nu-și dau seama că vorbitorul de pe scenă are emoții. Decât dacă el le spune asta. Așa că de ce să transmiți un mesaj negativ? Pur și simplu nu acorda mai multă importanță greșelilor tale decât este cazul.
Iar pentru asta concentrează-te pe ceea ce poți face concret, zi de zi. Și…

6. Înlocuiește pe “aș vrea” și “ar fi bine” cu “fac”

Citește în continuare aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu